25.02.2023, 13:00, vertrek op de hoek van de Koning Albert II-laan en de Kruidtuinlaan

Deze demonstratie wordt ondersteund door de Belgisch-Oekraïense organisaties.

Op zaterdag 25 februari gaan we in Brussel massaal de straat op tegen de Russische invasie en voor solidariteit met Oekraïne. De demonstratie maakt deel uit van een wereldwijde actieweek tegen de Russische aanvalsoorlog.

Vrijdag 24 februari is het een jaar geleden dat het Russische leger Oekraïne binnenviel op bevel van Poetin en zijn regime. Een jaar van onbeschrijfelijk lijden en bloedvergieten voor het Oekraïense volk.

Onze betoging wordt georganiseerd door basisorganisaties, mensen die actief betrokken zijn bij de solidariteit met Oekraïne en verenigingen van Oekraïners in België. Ze wordt gesteund door burgers uit de culturele wereld, feministes, vakbondsmensen, mensen actief rond LGBTQ-rechten en vele anderen. De oproep werd ondertekend door meer dan 150 burgers en organisaties (de lijst is voorlopig).

Wij eisen met één stem: „Onmiddellijke terugtrekking van de Russische troepen uit alle Oekraïense gebieden, onvoorwaardelijke stopzetting van de bombardementen op Oekraïne!“.

National Demonstration in solidarity with Ukraine
On Saturday, February 25, we will massively take to the streets of Brussels against the Russian invasion and for solidarity with Ukraine. The demonstration is part of a worldwide week of action against the Russian war of aggression.

Marta Barandiy, voorzitster van Promote Ukraine:

„De invasie heeft al tienduizenden Oekraïense burgers en militairen het leven gekost. Elke dag wordt het Oekraïense volk geconfronteerd met wreedheid en geweld. Miljoenen burgers zijn gedwongen naar het buitenland te vluchten, miljoenen zijn ontheemd. Hele steden en dorpen zijn in puin gelegd door Russische bombardementen en luchtaanvallen. Poetin wil een onafhankelijk Oekraïne onmogelijk maken.“(1)

Iryna Khapko, lid van de Vereniging van Oekraïense Vrouwen in België:

„Vrouwen zijn de eerste slachtoffers van massaterreur. Massale verkrachtingscampagnes en moorden door verkrachting zijn gevestigde aanvalsstrategieën. Bij elke bevrijding van een Oekraïens dorp of stad komen nieuwe misdaden aan het licht. Een groot aantal Oekraïense burgers, waaronder kinderen, zijn zonder toestemming en vaak met geweld gedeporteerd naar het grondgebied van Rusland.“ (3)

Felipe van Keirsbilck, algemeen secretaris van de Centrale Nationale des Employés (CNE-CSC):

„Het Oekraïense volk weigert terecht passief slachtoffer te zijn van deze aanvalsoorlog en verzet zich actief en massaal tegen de invasie, met of zonder wapens in de hand. Wijdverspreide onderlinge solidariteit en zelforganisatie van de bevolking speelt een cruciale rol om dit verzet te laten voortduren, evenals internationale steun in allerlei vormen.“ (2)

Jean-Pierre en Luc Dardenne, Belgische filmmakers:

„Het doden van het Oekraïense volk en de vernietiging van het onafhankelijke Oekraïne moet stoppen. Als mensen, als Europese burgers moeten we de Russische invasie afwijzen. Een zo groot mogelijke solidariteit met het Oekraïense volk is meer dan ooit noodzakelijk.“

Het initiatief voor de manifestatie werd genomen door NGO Promote Ukraine, de Vereniging van Oekraïense Vrouwen in België en het Europees Netwerk voor solidariteit met Oekraïne. De oproep werd ondertekend door meer dan 150 burgers en organisaties. 

Woordvoerders

Promote Ukraine: Marta Barandiy, oprichter – marta.barandiy@promoteukraine.org, +32 478 33 34 31 (UA, EN, FR)

De Vereniging van Oekraïense Vrouwen van België: Iryna Khapko, représentante bruxelloise – iryna.khapko@gmail.com, +32 472 37 73 97 (UA, FR, NL, EN)

Europees netwerk voor solidariteit met Oekraïne: Thomas Weyts, thomas.leon.weyts@gmail.com, +32 496 20 76 37 (NL, EN, FR); France Blanmailland, france@blanmailland.be, +32 478 40 34 02 (FR)

Noten

1) Promote Ukraine is een non-profit media-, maatschappelijke en belangenorganisatie die in Brussel werd opgericht tijdens de Revolutie van de Waardigheid (de ‘Maidan’-revolutie). Promote Ukraine werd in 2022 bekroond met de Europese Burgerschapsprijs.

2) Met bijna 170.000 leden (waarvan een meerderheid vrouwen en een derde jonger dan 35 jaar) is de Centrale nationale des employés (CNE) de grootste vakbondscentrale in Franstalig België. Zij is aangesloten bij het ACV.

3) De Vereniging van Oekraïense Vrouwen van België is opgericht in 1948 in Brussel.  Het heeft tot doel Oekraïne te helpen, cultureel erfgoed en identiteit te behouden, de banden met internationale, met name vrouwenorganisaties, te versterken, Oekraïense vrouwen te vertegenwoordigen en de belangen van het Oekraïense volk te beschermen.

Alle Nachrichten ›