Brussel, 24 februari 2024 – In een klinkend vertoon van eenheid en solidariteit worden burgers, activisten en leiders opgeroepen om deel te nemen aan de Europese solidariteitsmars ter ondersteuning van Oekraïne, ter herdenking van twee jaar sinds het begin van de grootschalige invasie in het hart van Europa. De Nationale Mars staat gepland op 25 februari en begint om 11.00 uur in de buurt van het metrostation Rogier. Ambassadeurs van verschillende staten zullen zich ook bij de mars aansluiten en beschikbaar zijn om met de media te spreken.

Naarmate de oorlog voortduurt, bestaat het gevaar dat deze uit de voorhoede van ons collectieve bewustzijn verdwijnt. Maar nu meer dan ooit moeten we onze inzet voor vrede, vrijheid en democratie opnieuw bevestigen. De recente overgave van Avdiivka, gekoppeld aan de daaropvolgende executie van Oekraïense soldaten door de Russische bezettingsmachten, onderstreept de dringende noodzaak voor verhoogde steun aan het Oekraïense leger.

De Europese waarden worden belegerd nu de barbaarse agressie de structuur van onze samenlevingen blijft bedreigen. De invasie verwoest niet alleen Oekraïens grondgebied, maar probeert de EU ook te destabiliseren met verschillende middelen, waaronder mediamanipulatie, economische dwang en politieke inmenging. Het is absoluut noodzakelijk dat we Europa verdedigen en Oekraïne bijstaan“Marta Barandiy, voorzitter van de ngo Promote Ukraine.

In de woorden  van Els Ampe, lid van de Senaat van België: „De moed van de Oekraïners redt Europa van zelfvoldaanheid. West-Europeanen beschouwen onze democratie, vrijheid en veiligheid te vanzelfsprekend. Ik steun alle Europeanen die de grens met de Russische dictatuur verdedigen. Ik ben ze zo dankbaar.“

Rafał Siemianowski, buitengewoon en gevolmachtigd ambassadeur van de Republiek Polen bij het Koninkrijk België, benadrukte: „Nu is het uiterst belangrijk om Oekraïne te voorzien van alle benodigde wapens om de Russische agressie tegen te gaan. Twee jaar lang hebben de Oekraïners niet alleen hun land, maar ook onze vrijheid heldhaftig verdedigd. Hier in Brussel moeten we onze solidariteit met Oekraïne betuigen en onze steun betuigen aan de pro-Europese en pro-Atlantische aspiraties van de Oekraïense samenleving.“

Nobelprijswinnaar voor de Vrede 2022, Oleksandra Matviichuk,  herhaalde het sentiment in een speciale video-oproep waarin iedereen werd aangespoord om deel te nemen aan de mars in Brussel, en verklaarde: „De toekomstige steun aan Oekraïne hangt sterk af van het feit dat we allemaal, met gezamenlijke inspanningen, in staat zullen zijn om de focus te houden op het helpen van Oekraïne.

Laten we eens, schouder aan schouder, staan voor Oekraïne en voor onze gedeelde Europese waarden.

Mede-organisatoren van de mars:

 1. NGO Vereniging van Oekraïners in België
 2. Pan-Europese jongerenorganisatie The European Liberal Youth, LYMEC
 3. Pan-Europees netwerk van het maatschappelijk middenveld European Movement International
 4. Non-profitorganisatie De Vereniging van Oekraïense Vrouwen in België
 5. Supranationale, niet-gouvernementele politieke organisatie Unie van Europese Federalisten
 6. NGO Promote Georgië
 7. NGO Oekraïense stemmen RC
 8. Politieke jongeren-NGO Jonge Europese Federalisten JEF Europe
 9. Mensenrechtencentrum ZMINA
 10.  Internationale liefdadigheidsorganisatie Roethenië
 11. Centrum voor Strategisch Initiatief van  NGO’s
 12.  Litouws onderzoekscentrum voor genocide en verzet

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met +32 491111691, media@promoteukraine.org.

Alle Nachrichten ›